Återförenade efter 40 år

Sedan sex eller sju år driver jag hemsidan åt Bodarna, den lilla byn där jag bor. I dag insåg jag vilken nytta en sådan plats på nätet kan göra, när två kusiner återförenades och pratade med varandra i telefon över Atlanten.

I vintras blev jag kontaktad av en amerikansk man, vars far en gång utvandrade från den här byn. Mannen planerar en tripp till Skandinavien, och han ville gärna komma i kontakt med någon som visste mer om hans familj.

En googling senare dök bodarne.se upp, och han skickade ett mail till info-adressen (som hanteras av mig). Han undrade om huset där hans far bodde under sin uppväxt möjligen fanns kvar.

Det gick snart upp för mig att mannens far växt upp i granngården. Jag skrev ett svar tillbaka och berättade om hans kusin, som bor i hans fars barndomshem. Jag tog även kontakt med kusinen, som blev väldigt glad. De hade träffats en gång på 1970-talet, men sedan dess tappat kontakten. Hon använder själv inte dator eller internet, och jag fick en medlarroll i kommunikationen rätt snart.

Därefter har jag fortsatt att förse John i USA med information om Gagnef och den här lilla byn, om folket som bor och har bott här och om Skandinavien generellt. Jag har lärt mig en del själv, på kuppen. Bland annat att Johns far, medan han bodde i Sverige, var den som tog hand om min morfar när han en gång kom som fosterbarn till byn. Morfars pappa dog i unga år, och han och syskonen placerades ut i närområdet.

I dag fick jag ett mail från USA, och ett telefonsamtal från grannhuset. Kusinerna har pratat i telefon, och nu verkar de ha spikat en träff i sommar.

För mig är det här en belöning, att se hur min idé med en liten by online lyckas och leder till att människor får kontakt. Ända sedan den första versionen av hemsidan (handknackad i ful-HTML i en texteditor) har förhoppningen varit att lyckas med något sådant. Tidigare framgångar har annars bestått i att svenskättlingar i Minnesota kunnat ta del av midsommarfirandet via min film på YouTube, och utflyttade bybor plötsligt fått kontakt med kompisar från förr via byns Facebook-sida.

Kul. Internet är en normalitet i dag, men jag slutar inte att förundras över kraften och räckvidden.