Har du någon bucket list?

Har du hört ordet ”bucket list” någon gång? Det är en lista med saker som ska klaras av innan man dör. Har du en sån?

Svara på den här frågan:
Om du visste att du dör om en månad, vad skulle du vilja göra under din sista tid på jorden? Vad du än kommer fram till, skriv ner det på ett papper och voilá, en bucket list.

Jag undrar hur många där ute som har en bucket list, eller som kan svara på min fråga ovan med lätthet. Jag kan det inte. Kan du? Mitt svar blir något i stil med ”göra roliga saker med familjen, och strunta i att jobba, kanske skriva ner sådant jag vill föra vidare i en blogg eller så”.

Några vet däremot med exakthet vad som ska vara på listan. Resa till X, Y, Z, simma med delfiner, äta maten M, lära mig L, bli mästare på T. Jag har varit avundsjuk på denna målmedvetenhet, men sedan några år accepterat den där sköna spontaniteten som finns utanför vardagsstrukturen.

Ibland stöter jag på små korn av det här tänkandet, att bocka av saker. Som när mitt företag filmade på en festival. En kille pratade om att se Mötley Crüe, men han gillade dem inte. Jag förstod inte alls, och blev nyfiken, ifrågasatte märkligheter.
– Men vadå, då har man ju sett dem, förklarade han.
Jag förstår inte ändå.

När jag jobbar älskar jag att bocka av saker. ”Seeking closure” står det om min personlighetstyp som brukar bli resultatet i Myers Briggs-tester (INFJ), och det stämmer mycket bra. Avslutandet av projekt är som att gå i mål efter en lång, lång vandring. Uppnåendet av delmål är också något värt att höja glaset till.

På personligare nivå, ja jag sätter mål där också. Delmål som att springa en mil på under en timme (klarat), gå ner från 95 till 85 i vikt (japp), låta bli att dricka alkohol på en månad (jodå) och ge ut två böcker och julkalender på tre månader (jajamen). Men att se vissa band, besöka vissa platser, äta en obskyr rätt samtidigt som vinden sakta kommer in från sydsydväst? Nej, inte alls.

”Been there, done that” sade några killar i en gammal reklamfilm för någon läskedryck (Pepsi Max?). Nej, jag förstår er inte. Förklara gärna i kommentar här nedan, om du är en avbockare av det här slaget. Kanske slutar det med att jag har en bucket list i min hand…