Vanor och principer

Vanor är någonting väldigt trist och som förstör livet. Se där en åsikt som nog många har och som jag självt haft under en stor del av livet. Men inte mer.

Vanor är avgörande för att få saker gjorda, för att utvecklas vidare och för att skapa trivsel i livet. Framförallt för någon som vill förbättras inom ett område. Vanor skapar en förändring, steg för steg och för dig slutligen till expertnivå, oavsett om det är fäktning, meditation eller konsten att tillfredsställa en annan person du jobbar på.

Jag brukar ofta läsa artiklar om andra människors vanor, framförallt när det gäller personer som har lyckats med imponerande bedrifter. Själv har jag släppt tanken på att lämna ett remarkabelt arv, och satsar istället på att bli en person av maximalt värde för andra. Mina vanor är inte så många som principerna, men tillsammans skapar de en känsla av mening och glädje i mitt liv.

Vanor (under en ideal dag)

Morgonpromenad

Så gott som varje morgon tar jag en promenad på åtminstone en halvmil, lyssnandes på ljudböcker, podcasts eller de fantastiska ljud skogen åstadkommer. Under den här tiden är oftast mobilen inställd så att ingen kan störa mig.

Meditation

Jag mediterar så ofta som möjligt, idealt efter morgonpromenaden. Detta skapar en stressfrihet i kroppen och tankarna, som gör mig redo att stå ut även med en riktigt pissig dag med många arga människor (vilket jag sällan råkar ut för, och får därför positiva överraskningar).

Iskall dusch

Här är en vana som inte är daglig. En iskall dusch chockar kroppen och nollställer ångesttankarna. Dessutom skrämmer jag vekheten ur köttet.

Dagsgenomgång

Jag sätter mig en stund och skriver ner allt som tränger mig, allt som skapar stress. Därefter sorterar jag todos efter prio och bestämmer vad som ska göras innan jag har jobbat klart. Därefter är det bara att köra på efter planeringen. Om jag är duktig bjuds det på belöning i form av en cykeltur, en stunds vila på soffan eller att barnen får sluta tidigare på dagis/fritids.

Skriva

Varje kväll skriver jag i någon form. Endera på ett bokprojekt, en krönika, bloggpost eller dikt. I skrivande stund är jag inne på en obruten följd av 780 dagar i rad.

Läsa

På kvällarna läser jag några sidor ur en pappersbok, innan det är dags för sömn.

Principer (kortfattat och förenklat)

 • Låt inte andras åsikter styra vem du är
 • Låt inte andra personer bestämma din agenda
 • Gör endast det som leder mot dina förutbestämda mål, eller fullföljer målen
 • Tacka nej till allt som inte känns viktigt
 • Stäng av distraktioner och gör en sak i taget
 • Förbättra genom att rensa bort, inte lägga till
 • Acceptera nuet
 • Sträva efter kortfattad rak och enkel kommunikation
 • Slösa inte tid på skvaller och struntprat
 • Lyssna och håll käft när någon annan pratar
 • Iaktta egna begär och behov, se upp för egot
 • Bort med all prestige
 • Visa vem du är, även de mer udda sidorna
 • Flockmentalitet är bannlyst
 • Skryt inte
 • Visa inte underdånighet inför andra
 • Generositet till de utvalda få
 • Acceptera dina mörka sidor
 • Acceptera andras mörka sidor
 • Sträva efter neutralitet, försök förstå istället för att vifta med åsikter
 • Ödmjukhet i största möjliga mån
 • Självdistans i största möjliga mån
 • Släng ut ironin och våga stå för något
 • Var vänlig
 • Var kortfattad
 • Säg vad du tycker
 • Stå för den du är
 • Kämpa för de människor som har vunnit ditt hjärta