Framtidens bubbla existerar i nuet

En sån där lärdom som aldrig riktigt sätter sig: för att du väljer A behöver du inte välja bort B.

Lärdomen gäller i många sammanhang. Ett sammanhang som jag funderade över i dag var det här med att leva i nuet, kontra planera för framtiden. Du måste inte välja bort den ena för att du föredrar den andra.

Jag kom på den här modellen med bubblor:
Nuet är en bubbla. Framtiden är en annan. Men framtidsbubblan är inte den egentliga framtiden, utan den bubbla som jag gissar att kommer att vara på en viss position i framtiden.

Utifrån den nuvarande bubblan skjuts en stråle av ljus iväg, rakt mot det tomrum där framtidsbubblan eventuellt kommer att befinna sig på senare. Det finns alltså ingen bubbla i framtidspositionen, för framtiden existerar inte med utsikt från nutidsbubblan. Det handlar om en gissning kort och gott.

Gissningsleken äger rum här och nu. Målsättningen syftar på framtiden, men handlar bara om sånt som jag vet här och nu. Jag ställer in strålkastaren, för att den ska skina mot en position som det eventuellt kommer att vara ett objekt i senare. Sedan agerar jag utifrån premissen att framtidsbubblan kommer att vara på den gissade position.

Jag kan absolut ha fel, men tack vare gissningen går det att jobba vidare. Och hellre gissa fel, än att bara ge upp. Alltid finns det någon lärdom för den som agerar.