Förlita dig inte på självdisciplin

Jag har nämnt det förut, då som ett verktyg för att hantera dåliga dagar. Nu vill jag återigen påpeka vikten av att ha en autopilot, ett system som tvingar fram resultat oavsett dagsform.

Dåliga dagar är en sak, din egen lathet något betydligt tuffare att kämpa med. Så länge du använder självdisciplin som enda verktyg för att få saker gjorda, kommer latheten att vinna. Jag är ledsen att säga det.

Vad som behövs är ett system som ser till så att du gör det du har bestämt, oavsett hur trött du är, hur mycket det regnar eller hur dåligt humör du är på. Systemet bör vara enkelt att hantera. En daglig checklista som ska bockas av, ett SMS som kommer en viss tid eller lapp på kylskåpet – det är individuellt, men det måste vara något som fungerar på dig.

Hanterandet av systemet i sig får inte innebära friktion. Själv använder jag Todoist, som har en daglig todolista (vilket kräver att jag planerar in datum för när saker ska göras i förväg). Todoist ligger även i kalendern, som jag använder i arbetet och därmed kollar dagligen. Som jag har sagt förut behöver planeringen ske vid en annan tid än själva utförandet av uppgifterna. Du ska inte behöva ta några beslut, tänka eller välja – bara lyda dina egna order.

Ett bra system kommer att tvinga fram rutiner. Det finns några olika bud på hur lång tid det tar att skapa en ny vana. 21 dagar säger någon, tre månader säger någon annan. Det tar ett tag i alla fall. När du får in en bra rutin kommer det att ta emot mindre att utföra det stränga systemets order, men det betyder inte att du får skrota systemet. Fortsätt, för ibland tar det emot. Själv är jag inne på dag 896 i sträck av mitt dagliga skrivande med denna bloggpost, och det tar fortfarande emot.

Självdisciplin handlar om viljestyrka. Ju fler beslut du tar på en dag, desto mindre mental kapacitet finns kvar. Och vi tar några tusen beslut på en dag, mest små och några stora. För varje beslut blir det svårare att välja, och vid slutet av dagen är risken stor att du väljer minsta motståndets lag, latheten framför det där viktiga som egentligen borde göras. Dina uppgifter ska inte vara några val. De ska vara kommandon, order, måsten.

En del personer sitter och väntar på inspiration, eller den rätta känslan innan något kan bli av. Som upplagt för att misslyckas. Eventuellt orkar de hålla igång vanan en kort tid, och sedan kommer en släktmiddag emellan och den fina sviten slutar i kraschlandning. Ett bra system tolererar inte detta, utan blir megafonen i ditt öra dag efter dag. Till slut sitter allt i muskelminnet.

Vänta aldrig på inspiration, lär dig att tvinga fram resultat. Lita inte på självdisciplin, bygg ett system som gör att du slipper vara disciplinerad.

Leva fett har berört detta ämne, och inspirationen till den här bloggposten kommer därifrån. Läs mer här.