Sluta ironisera – stå för något istället

Jag läste en artikel som slog an något i mig under veckan. Tro det eller ej, men den handlade om Justin Bieber. Just det, allas favorit-hatobjekt. Artikeln gav en aha-upplevelse.

Jag tänker inte referera något mer kring artikeln, ni får helt enkelt läsa den själva. Saken är i alla fall den, att personer som jobbar hårt, strävar efter något, viger sitt liv åt att uppnå, alltför ofta förlöjligas. De tar inte tillvara på livets goda, slappnar inte av, njuter inte av att bara vara lat. För en lat person är en bra person, tycker den som själv är lat.

Jag tänker på alla memes om att oavsett kost och träning, så ska vi alla dö. Det är sant, men det förhindrar inte det faktum att någon som verkligen har gjort sitt bästa genom livet, vinner en särskild respekt hos sig själv. Förvärvar en mening med sin tillvaro. För, just det, livets mening är något vi skapar genom våra handlingar. Det är ingenting magiskt som smyger sig fram ur själens dunklaste vrå när andan faller på.

Justin Bieber, flickidolen som även jag skrattat åt och stört mig på, har verkligen ansträngt sig för att komma dit han är i dag. Det spelar ingen roll att hans musik är kass och att hans målgrupp är småtjejer. Han gör i alla fall något. Till skillnad från hans belackare som varken har riktning eller mål med sina liv, och som bekvämt ironiserar, ifrågasätter och hånar alla som inte också sitter på sina rövar utan riktning och mål.

”Det spelar ingen roll vad vi gör, för vi ska ju ändå dö”. Ja, det är sant att vi alla ska dö. Men vad vi gör i livet, ekar i evigheten (taget från filmen Gladiator, en av mina favoritfilmer). Vilka är människorna i historieböckerna? Har de suttit bekvämt utan riktning och mål och ironiserat över andras försök att åstadkomma något? Knappast.

Jag säger inte att någon behöver förvärva en plats i historieböckerna, men däremot skapa sitt eget värde och sin egen mening genom att göra något som är större än livet – genom att påverka andra människors liv på ett positivt sätt.

Släpp ironin och försök stå för något i stället. Börja redan i morgon.