Alla prövningar går att ta sig igenom

Du ser dem på nyheterna, du bor granne med dem, ja i mångt och mycket är du en av dem själv – överlevarna.

Det är egentligen ofattbart hur vissa som föds utan armar och ben, med andra defekter, eller som råkar ut för svåra olyckor, som överlever krig, hur de orkar och klarar att ta sig vidare i livet. Men de gör det.

På mer vardaglig nivå upplever vi alla svårigheter i livet. Nära personer som sviker oss, anhöriga som går bort, drabbas av katastrofer och så är det allt som har med ekonomi att göra.

Livet består av smärta. Men det är valfritt hur vi hanterar denna smärta.

När du själv är i trångmål kan det här vara en tanke värd att tänka: det finns alltid andra som har varit med om något fruktansvärt, och som har tagit sig vidare i livet. Du är inte ensam. Det behövs ingen jämförelse mellan upplevelser, vem som har haft det värst. Tänk bara på att vi människor har uthärdat smärta så länge det har funnits människor på jorden. Allt passerar, och blir mindre.

En dag blir det stora svarta hanterbart, och vi sitter där förvånade och undrar hur det egentligen gick till.