Belöna dig inte med mer arbete

Du har planerat väl, jobbat som en jävla maskin och allting blev klart vid lunch. Vad gör du då? Skiter helt i att jobba resten av dagen så klart.

Ett av de stora misstagen produktiva människor gör, är att lasta på mer arbete när det planerade är klart. Istället för att ta cykeln och åka ut i skogen, ta en långpromenad eller överraska partnern med något spontant påhitt, startas morgondagens arbete direkt efter dagens. Eller ännu värre, sätts sortering av alla mail igång.

Det kan naturligtvis vara så att planeringen var dålig, att du underskattade dig själv. Men ibland går det tyngre att jobba, och det är inte så dumt att planera pessimistiskt så att jobbet hinns med även när det går riktigt idiotdåligt en dag. Självklart ska det finnas en belöning om du jobbar bra, effektivt och snabbt.

Men vad är det för fel på att få fler saker gjorda på samma dag, och se till så att det blir mindre att göra en annan dag? Ja, svaret är att du behöver lära din hjärna att det lönar sig att vara produktiv. Tänk på Pavlovs hundar här, som lärde sig att det vankades mat när han ringde i sin klocka. På samma sätt lär sig din hjärna att produktiv – fokuserad, effektiv, medveten och energisk – är något som är bra. För du kommer att bli glad av att vara klar tidigare, och den glädjen är den verkliga belöningen.

Och handen på hjärtat, hur många gånger när du har ”jobbat av” morgondagens arbete får du faktiskt njuta frukterna? Sällan eller aldrig, för det tar aldrig slut på jobb. Och om vi fortsätter på resonemanget ovanför, så kommer din hjärna inte att se någon vits i att hjälpa dig jobba bra om den bara får en kompakt och aldrig sinande ström av jobb som ”belöning”.

Belöna dig med mer lek, mindre jobb. Träna den där stenåldershjärnan att jobba för dig, för ett produktivt och roligt liv.