Prata inte om hur bra idéer du har – agera istället

Det är bra med idéer. Jag har massvis själv, och det kommer hela tiden nya. Jag känner gott om människor som också har massor med idéer. Men vet ni vad, ytterst få av dessa blir någonsin mer än en bra idé.

Det vanliga scenariot: En idé väcks. Extas över hur bra den är. Upphovspersonen berättar för en nära vän eller partner om sin idé och nu är det två extatiska personer. Vad händer sen? Ja, vanligen något i stil med nedanstående.

Största andelen idéer dör redan vid födseln. Det känns så förbannat bra med en bra idé, man känner sig så smart! Det känns så förbannat bra att det är som om idén redan har blivit verklighet. Och just därför blir det ingen fortsättning. En feel good-kick som glöms bort, och kanske kommer till ytan något år senare.

Några idéer tar sig vidare, och det börjar diskuteras hur de ska bli verklighet. Vem kontaktar vem? Känner någon en person som snidar eller har kontakter i containerbranschen? Jomen vad bra, då ska den ANDRA personen göra något, inte jag. Och trygg i sin förvissning om att någon annan ska göra något somnar idén in, och dör.

Få som lever
I nästa stadie är det få idéer som lever. Nu har det förankrats, personer har hittats och kanske finns det rentav ett intresse. MEN, det visar sig att det krävs en massa jobb. Lagar som är i vägen, eller så måste en projektbeskrivning skrivas. Och för detta behöver research göras, som tar en massa tid. Puh. Döden för idén.

Nästa steg är en sorts semifinal. Nu har en massa uthärdats och det har varit jobbigt. Regeringen ställde till det, eller så fanns det redan en lösning som liknade din, fast den var bättre och drevs av erfarna affärsmän. Puh. Där dog idén.

Och så har vi då slutstationen, idéer som överlever. Som klarar skärselden. Hur många procent? 1 kanske. De andra 99 har försvunnit längs vägen.

Ta tag i din idé själv
Ovanstående var bara ett sätt att belysa att det absolut inte räcker med en idé. Men i de flesta fall är det inte så förbannat krångligt. Det behöver ju inte vara en revolutionerande idé. Det kan ju vara en bok om humlor som styr världen, eller en hemsida som samlar folk som behöver byta tjänster. Dessa har förutsättningar att bli av, men det krävs något viktigt. Vet du vad?

Att du tar tag i din idé själv, och gör något! För det finns ingen där ute som sitter och väntar på andras goda idéer. Alla har sina egna, och tar helst tag i sina egna idéer.

Så agera nu, för bövelen.

”Men jag har ju inget nätverk” säger någon, efter att jag har ifrågasatt idén. Det finns alltid förklaringar. Bortförklaringar. Som syftar till att man ska slippa göra något själv. Jag vet inte hur många app-idéer jag har hört presenteras, men inte en av dem har blivit verklighet.

Vad är förklaringen? Lathet. Inget annat. Det är alltid lathet. Eller så menar personen inte allvar helt enkelt. Idéerna är bara tidsfördriv, eller för att må bra i stunden.

Nästa gång du har hundra olika idéer, skriv ner de tio bästa. Välj sedan ut de tre bästa av de tio och gå vidare med dem. Den idé som får mest medvind och som är roligast att göra verklig – satsa på den. Skit i allt annat. Och så kör du på ända in i mål, lova mig det.