Fördelarna med ångest

Ångest är ett stort lidande, och denna åkomma (jag vill inte säga sjukdom) sänker många människors livskvalitet. När jag rannsakar mig själv listar jag ändå ångest som en av de mest utvecklande faktorerna i mitt liv.

 • Det finns fem områden i mitt liv som, mer än något annat, har boostat min utveckling hundrafalt:
 • Mobbing
 • Skilsmässa
 • Att bli pappa
 • Att starta och driva företag
 • Att drabbas av ångest

Som synes är endast två något som kan räknas som positivt. Men, som det brukar sägas, är smärtan oundviklig medan lidandet av valfritt. Du kan lägga dig ner och vältra dig i ditt elände, eller du kan använda utmaningarna till något konstruktivt. När det gäller ångest valde jag vältrandet under huvuddelen av de fem år när ångesten var som värst. Sen blev jag trött på skiten, och då hände det grejer.

Jag har skrivit så det räcker om ångest, och här är några artiklar:

Dödsångest
Tre verktyg för ökad ångestkontroll
Nu dör jag – en bok om ångest

De fördelar jag haft av ångest är följande. Kommentera gärna om du tycker att jag har missat någon fördel.

Fördelar med ångest

 • Ångest är bra träning. Jag har vid ett flertal tillfällen hamnat i situationer med aggressiva hundar, sladdande bil, hotfulla människor och ekonomiska problem. Eftersom jag har tränat på att hantera livsfara på ett ofarligt sätt (kroppen tror sig vara i fara när den har ångest) blev dessa situationer mest bagateller. En hund som verkade farlig visade sig vara lekfull, men vem vet vad den hade gjort om jag hade visat rädsla. Jag är förberedd för hot, och kan därför agera nyktert under prövningar. Betydligt bättre än någon som aldrig har haft ångest troligen.
 • Ångest ger tacksamhet. De stunder då livet är verkligt bra, blir mer värdefulla. Jag har sett skuggsidan, och därför uppskattar jag ljuset mer.
 • Ångest ger självkännedom. Jag vet hur min kropp reagerar och fungerar nu, precis som jag vet hur mina tankebanor ser ut och hur de kan styras.
 • Ångest ger utbildning. Jag hade aldrig ägnat mig åt mindfulness, meditation, läst om fördjupad psykologi eller varit så intresserad av personlig utbildning – om det inte varit för ångesten. Den här bloggposten hade inte funnits. Hade bloggen i sig funnits? Kanske inte. Hade jag skrivit en bok om ångest? Absolut inte.
 • Ångest hjälper andra. När mina barn blir oroliga vet jag nu, mer än många andra, vad som händer i dem. Om de får panikångest kommer jag att finnas där för dem. Jag vet hur jag kan hantera det. Jag kan hjälpa andra vuxna också, och därför kommenterar jag ibland i grupper för ångest på Facebook, och därför är jag rådgivare och coach åt flera personer som har problem med ångest. Jag har även hjälpt personer med flygskräck, OCD och liknande.

Tack ångesten!

Här hittar du boken jag skrivit om ångest:
Bokus
AdLibris
Publit