Just fucking write – konsten att skriva en bok

Sedan jag skrev min bok om ångest (köp den här) har jag hjälpt flera personer att komma igång med sina böcker. De tips jag har gett har varit rättframma och rätt självklara, men ändå givande. Därför delar jag med mig här.

Först och främst, släpp idén om den färdiga idén. En stor del av grejen är att låta tänkandet ske med fingrarna. Låt det hända. Just fucking write, som Stephen King säger.

Andra tipset är att planera. Bestäm kapitlen innan du börjar. Bestäm underrubriker i kapitlen innan du börjar. Sen tar du bara en liten bit åt gången. Skriv lite i taget. En elefant äts en liten bit åt gången. Stephen King föredrar att sitta ner med ett tomt papper och bara köra – ingen planering! Det finns fler författare som resonerar som han, men jag föredrar planering.

Tredje tipset. Var kritisk efteråt, inte under arbetet. Rätta stavfel och flytta komman efteråt. Just fucking write. Om du ska rätta det du skriver samtidigt som du skriver det kommer du att köra fast. Allt går åt helvete, kort och gott.

Fjärde tipset. Läs. Läs andras böcker. Kolla deras stil, se vad du kan lära.

Femte tipset. Låt andra läsa det du skriver. Sånt som flera anmärker på kan du ändra, resten tar du med en nya salt.