Personlig utveckling – gå inte vilse bland ytliga attribut

Personlig utveckling sker på insidan. Varför skaffa nya kläder, när du kan bli en ny person i gamla kläder? Vi människor försöker allt som oftast att skapa en illusion av förändring, med ytliga medel.

Droppen som urholkar stenen

Den som vill förändra sig själv på djupet måste ställa in sig på en långsiktig process. Det är ingen quick fix att jobba med personlig utveckling på allvar, även om vissa saker kommer att gå fort (speciellt det som bygger på illusioner och felaktiga uppfattningar). Föga förvånande är det därför enklare att byta klädstil än att göra om sig själv.

Henry David Thoreau uppmärksammade detta redan på 1800-talet i sin bok Walden, där han levde torparliv i en egenbyggd stuga. Följaktligen är fenomenet att shoppa sig till en annan personligt inte heller någon nymodighet. Det är helt enkelt mer lockande med synlig och snabb förändring.

Börja inifrån

Varför vill en en person ändra det yttre, förutom att det går snabbare? Vilken är drivkraften? Jag tror att det, i många fall, handlar om att visa upp saker utåt. Till stor del för att ge andra personer en bild – uppvisa en identitet utåt. Men det handlar även om att gilla sig själv i spegeln – även detta om att uppvisa en identitet.

Jag tror att det är bäst att börja inifrån. Att bli den där personen innan den får klä sig i dessa nya kläder. Läs litteratur och artiklar, inspireras av personer du har som förebilder, men främst av allt – bestäm vem du vill bli och vara genom att visualisera ditt idealjag. Det är inte alltid så lätt, men troligen kan du i alla fall komma fram med en lista på vad du vill bli bättre på.

Utifrån-metoden är inte helt fel

Genom att börja agera som om du redan är den nya personen, kan du lättare uppnå det du vill. Detta är ett känt lifehack som även brukar kallas fake it til you make it. Alla är inte positivt inställda till detta, och jag tillhör mittenfåran. Ibland är det bra (för idrottsstjärnor) och ibland är det mindre bra (för oss som vill förändras på djupet internt).

När jag skiljde mig bestämde jag mig för att förändras till någon jag dels varit förut, och dels ville bli. En del i detta var ny frisyr, nya kläder och mer träning. I detta fall jobbade jag samtidigt med coachande samtal från en vän, och mitt eget mindset genom litteratur. Så i detta fall var det förändring utanpå och inuti simultant.

Nu sa du ju både och!

Jag är medveten om att jag gjorde mig skyldig till något jag ogillar. Nämligen ”å ena sidan” och ”å andra sidan”, något som ofta görs i vetenskaplig litteratur. Kontentan är att det inte finns något tydligt budskap. Det är dåligt att fokusera på det yttre, samtidigt som det ibland är bra att fokusera på det yttre. Så vad gäller, gubbjävel?

Jag ska sammanfatta min poäng: Var medveten om hur du jobbar med ditt nya jag. Det duger inte bara att byta stil, åtminstone om det inte är strategiskt. Och det är troligen smartast att börja med insidan. Gör det till en utmaning för dig själv, att du inte får byta yttre stil om du inte har ändrat det inre till något du är nöjd med.

Fysisk träning – inre eller yttre?

Att jobba med sin fysik är ett mellanting. Det är både inre och yttre, på gränsen. Mest något som kan räknas till det inre, i detta fall. Ny frisyr och nya kläder kräver ingen ansträngning av dig som person, vilket mental och fysisk träning gör.

Behöver du hjälp med detta? Läs mer om min coaching här.