Du kan varken lyckas eller misslyckas utan mål

Går du och längtar efter att lyckas, eller känner dig misslyckad? Om du saknar en målsättning ägnar du dig åt något synnerligen meningslöst. Känslan av att vara misslyckad är orimlig om du inte vet vad lyckad innebär.

Målsättningar definierar vad som är lyckat

En resa utan destination kan vara trevlig i sig. Det är resan i sig som är målet, eller de överraskningar som kommer längs vägen. Du kan ge ett omdöme om ett sådan resa, att den var mer eller mindre trevlig och mer eller mindre givande. Många människor ser på sina liv på samma sätt som de ser på en spontan resa utan mål.

Misslyckad – att inte uppnå sitt mål

En resa som saknar destination kan aldrig värderas i termer av att ”komma fram”. Den kan dock ha andra lyckade kvaliteter, som lärorik, kul, spännande. Jag menar att denna symbolik kan användas om personliga framgångar och synen på livet generellt.

Den som kallar sitt liv misslyckat bör ställas inför frågan: på vilket sätt är det misslyckat? I svaret på frågan ryms nämligen det som kan bli en målsättning. Genom att använda följdfrågor nosar sig personen sakta men säkert fram till det som faktiskt kan förändras, och kan börja jobba mot att lyckas. Och med detta menar jag lyckas som i ett mer aktivt förhållningssätt, där framgång blir mätbar och tydlig mer än bara baserad på magkänsla.

Exempel på hur du kan nosa dig mot mål

Tycker du att du är misslyckad? Ställ dig frågan vad du behöver uppfylla för att sluta vara misslyckad. Om svaret är något i stil med ”tjäna mer pengar” eller ”må bättre” eller ”känna mig mer omtyckt” är du bara i början av din nosning. Fortsätt spåra genom att ställa följdfrågor till påståendena. Hur mycket pengar ska du tjäna? När ska du ha tjänat dem? Vad får dig att må dåligt? Vad får dig att må bra? Är du omtyckt eller inte, bortsett från det känslomässiga?

När du har besvarat dessa frågor, fortsätt sedan i samma stil och ifrågasätt påståendena. Till slut sitter du med något som är betydligt mer konkret. ”Tjäna 2000 mer i månadslön”, ”Tjäna 250 000 kronor före 1/10”, ”sluta som fotbollstränare” eller ”börja på knyppelkurs” kan bli några konkreta åtgärder som för dig vidare. Detta är så klart förenklat, och du som behöver hjälp kan kontakta mig så hjälper jag dig som coach. Läs mer här.

Den som klarar målen är lyckad

När du börjar avverka delmålen kommer du att märka en rätt häftig grej: du känner dig lyckad. Du gör saker som du har bestämt dig för att göra, och du gör det inom en viss tidsram. Du är inte bara en handlingskraftig person, utan även en person som har kontroll över dig själv och ditt handlande. När du sedan ser till att lösa dina uppgifter på effektiva och smarta sätt, då är du även något mer än bara lyckad: du är produktiv.