Födsel live

När min son Leo föddes i måndags, 27/12, rapporterade jag live mellan fruns värkar. Bland det häftigaste jag varit med om.

De nya telefonerna, eller smartphones som de kallas, ger helt andra möjligheter. Ständigt online och med goda möjligheter för kommunikation. Jag kan maila, facebooka och twittra. Och ringa (vilket jag gör i allt mindre utsträckning).

”Jag vill inte vara med på någon bild!” sade Sofia redan när jag snuddade vid tanken om liverapportering via Twitter. Det fick jag respektera. Se där en fördel med Twitter över videosändning som Bambuser, som ocensurerat visar allt – även det som vi annars hade valt bort. Twitter ger möjlighet att rapportera utifrån min egen syn (och fruns förmaningar), och blir där betydligt ”styrd” i rapporteringen (vilket inte alltid är bra).

Jag ”skapade” hashtaggen #twittbebis för ändamålet, vilket möjliggjorde att även de som inte följer mig på Twitter kunde läsa på ett enkelt sätt. Vad jag kan sakna kring dessa hastaggar är förresten en beskrivning. I fallet #twittbebis hörs det på namnet, men mitt inne i #SEOOJWJJ eller liknande är det rätt obegripligt och svårt att bara hoppa in.

Vilken succé det blev! Glada tillrop, påhejningar och gratulationer om vartannat. Människor jag aldrig förr pratat med tog kontakt och spred det jag skrev vidare via retweets. Vilket resulterade i fler följare och kommentarer. Jag räknade till runt 25 olika personer, kända och okända, som interagerade kring #twittbebis på något sätt. Sådan uppmärksamhet hade jag inte räknat med. Jag fick runt tio nya följare på Twitter under den här tiden. Samtliga kvinnor. Fyra personer slutade följa mig. Två bots och två yngre män.

Varför gjorde jag då det här? Dels som ett kul experiment med sociala medier, dels för att jag trodde det skulle finnas ett intresse i att följa händelsen. Bekvämt från dator, mobil eller läsplatta.

Facebook använde jag inte under förlossningen. Däremot blev det ett ”har fått en son” när allt var klart. Anledningen: släkten hade ringt ner mig annars. För mig visar det lite skillnaden mellan Twitter och Facebook. Twitter är mer integritet och samtal även med främlingar, medan Facebook är mest för kommunikation med de närmaste. Så fungerar alltså mitt användande, men kanske inte ditt.

Använd gärna #twittbebis du med när det är dags för dig 😉

1 svar på “Födsel live

Kommentarer är stängda.