På äventyr i Trollskogen

Den somriga söndagen ägnades åt att besöka Trollskogen vid Hundfjället. Det är en stig upp på fjällsluttningen, längs vilken motorsågsskulpterade troll pratar med besökarna. Vandringen är oväntat krävande, och numera vet jag att matsäck och gott om tid är av nöden.

Det är imponerande med vilken precision konstnären Alf Skaneby lyckats skulptera troll, djur och monster. Det han gör med motorsågen är bortom skickligt. Bara inne i Trollkyrkan hittas ett tiotal figurer, inklusive ”präst” (hednisk vigselförrättare snarare), brudpar och bröllopsgäster.

Trollbröllop längs Trollstigen

 

Stort arbete har även lagts på byggnader som kyrka, smedja, skola, dansbana och bostad. Utöver detta är röstskådespeleriet och sångerna som spelas upp i högtalarna väl genomförda, liksom manus och texter. Värt ett besök både för vuxna och barn.

Jag, barnen och deras mormor åkte upp till Hundfjället runt 11. Det visade sig vara öppet mellan 9 och 17 hela sommaren. Enligt den sparsmakade information jag hittade på nätet är Trollskogen en vandring på cirka en och en halv kilometer. ”En kort U-sväng genom skogen, och sedan våffeldags” tänkte jag. Men så enkelt var det inte.

Skulptur i Trollskogen vid Hundfjället

 

Runt två timmar tog det för oss att gå runt Trollskogen och tillbaka till bilen. Då hade vi en vild 1,5-åring med oss, som gärna gick själv och i sin takt. Kisspauser för systern, och kånkande av båda barnen från och till inkluderat. Som tur var hade vi vatten med, för i värmen behövdes vätska. Men något mellanmål hade vi inte med, något som resulterade i sura ungar. Vi tänkte att lunch kunde ätas efteråt… Big mistake.

Vintertid råder det nog inget tvivel om var man tar vägen efter rundan (åker utför), men nu på sommaren fanns det ingen information om den saken. Det slutade med att svärmor tog vagnen med lillpojken och gick tillbaka samma väg som vi kom, medan jag och fyraåringen gick över fjället ner. ”Vår” väg var kortare, men tog ungefär lika lång tid. Barnvagnsvänlig var den inte heller. Däremot trevlig att gå.

Några råd till dig som tänker gå rundan i Trollskogen:

  • Planera in en halvdag
  • Ta med matsäck och vatten
  • Gå med bra promenadskor (Dr Martens funkade fint)
  • Räkna med ett par timmar runt
  • När du nått slutet på rundan kan du gå tillbaka samma väg som du kom, eller ta vänster och följa fjällstigen tillbaka. Sistnämnda rekommenderas för er utan barnvagn/rullator.
Hästskulptur av Alf Skaneby

 

Någon sorts monster vi hittade i Trollskogen

 

Lokalkändisen Vild-Hasse finns också i Trollkogen

 

1 svar på “På äventyr i Trollskogen

  1. Malin säger:

    Superbra läsning! Då har vi lite mera koll! Tack!

Kommentarer är stängda.