Att vara sig själv är mål nog

Jag har nyligen släppt den där målsättningshetsen. Istället för att bocka av delmål och mål ägnas allt tid istället åt att vara den jag vill vara.

Det ligger naturligt för mig egentligen. Att inte hålla på och tänka sådär flåshurtigt framåt. Jag är en man som tar dagen som den kommer, men samtidigt ser till att göra det bästa av ögonblicken. Sitter inte och planerar långt i förväg; tänker ut en massa delmål som ska uppnås innan skepnaden med lien kommer och knackar på.

Nej, snarare ligger det för mig att sträva efter att uppnå, och bibehålla, vissa egenskaper. Om några njuter av färden och några fokuserar på målet, så försöker jag vara bilen. Jag gillar att ta andra, speciellt de som gillar det målinriktade, dit de vill. Och hjälpa dem att välja resmål. Ja, jag är väl en cyborgbil eller något sådant.

Jag har varit fången i det där med målsättningar, inställningen att man ska veta vad man verkligen vill och exakt vad som ska göras efter nuvarande ”projekt”. Det är så många som är inne på den linjen, och de är duktiga på att nå ut med sin livsfilosofi. Många av de jag känner är ju så. Går på vilja och begär, och kan rabbla snabbt vilka drömmar och livsmål de ämnar pricka av under färden. Det är attraktivt med sån målmedvetenhet. Jag hakade på just för att de var många, men stångade sedan skallen mot illusionen.

För hur mycket jag än vill, så har jag inte speciellt många drömmar och mål som enkelt kan formuleras och prickas av. De allra flesta handlar om att uppnå och bibehålla vissa egenskaper. Som att vara öppensinnad, neutral, rolig, klok, hjälpsam, annorlunda och speciell. Nog finns det engångsmål också, som sommarstuga i vildmarken, utlandsresa för hela familjen, dykcertifikat och att ge ut minst en bok. Men det är viktigare för mig att bli och vara en person som jag trivs med.

När jag, i denna nya insikt om mig själv, ser mig omkring i världen upptäcks att det finns flera som förespråkar samma saker som jag. Det handlar om goda vanor, att göra de små sakerna som bygger identitet. Som upprepar sköna små ritualer, alla en del av det högre syfte som det innebär att vara jag.

Mitt i allt detta hittade jag en mycket enkel och fantastisk liten app som heter Lift. Den låter dig välja vanor och checka in varje gång du utför dessa. En bonus är att andra människor kan ”gilla” dina incheckningar och även kommentera dessa. Det ger en kick att få beröm av en okänd person för ett litet korn av min vardag. Läs mer om Lift här

 

1 svar på “Att vara sig själv är mål nog

  1. David Eldenstjärna säger:

    Helt rätt, jag håller med dig i det du säger. Jag hade en intressant diskussion om det här idag. En av mina mentorer beskrev ett händelseförlopp steg för steg till vilket jag sa, ”men det är ju inte sant, allting händer ju samtidigt. När jag gör en sak här borta verkar det vara synkat med det som händer där borta”. Han sa att jag lät mer afrikansk än västerländsk i mitt tänkande 😉

Kommentarer är stängda.