Vikten av en tom hjärna

Jag tjatar mycket om att saker som snurrar i hjärnan ska ut och i pränt. Tankarna ska inte surra omkring som vilsna humlor och störa din fokus, men det finns en annan anledning också: du har bara 100% energi att utnyttja per dag, och vill så klart spendera din energi på rätt saker.

Tänk dig två identiska styrkelyftare. Lika starka, lika uthålliga, samma viktrekord. Den ena går runt och kånkar på en säck vattenmeloner under en hel dag, medan den andra då och då jonglerar med några apelsiner. När kvällen kommer ska dessa båda personer lyfta exakt samma vikt. Vem av dem tror du det går bäst för?

Nu är jag ingen fysiolog, men jag tänker mig att den som bär på en utmattande tyngd under en hel dag kommer att ha dåligt med ork kvar på kvällen. Så funkar det med hjärnan också. Ju mer du går och tänker på, desto sämre blir prestationen över tid. Framförallt om det är så kallat ”tunga” tankar, som oro, bitterhet eller avundsjuka. Även den upptagne, som inte tömmer sin hjärna på ”måste komma ihåg” kommer att bli vimsig, och till slut slarvig.

Därför, töm alltid hjärnan på tankar. Skriv ner dem. För in dem i ett system. Sträva efter en tom hjärna, som ständigt är redo att utföra det du fokuserar på här och nu.