Snöa inte in i dig själv

Vidgade vyer och oväntat inspiration är bra virke för personlig utveckling, men det är en utmaning att hålla sikten fri. Vi behöver metoder för att inte snöa in på nuvarande åsikter och tankar fullständigt.

Konfirmationsbias kallas benägenheten att leta efter bevis på att det vi redan tror/tycker är rätt. Det är en mycket vanlig åkomma som drabbar de flesta av oss någon gång. Därför är det också av vikt att hålla koll på den här lömska tendensen. Hur det kan gå till ska jag ge några exempel på nedan.

I dessa digitala tider har vi all världens kunskap i våra fickor, och det är ju bra. Vad som inte alltid är lika bra är när sökmotorer och sociala medier lär sig vad vi söker efter och gillar. Visst, det är ju praktiskt att få tips på sådant som rör våra intressen. Men till slut kommer Google och Facebook att ge dig en ensidig bild av verkligheten. Chansen att snubbla över något nytt och okänt minskar. Så hur löses detta? Surfa i privat/incognito-läget när du söker information.

När det gäller att snöa in i den fysiska världen finns det ju inget incognito-läge. Där får vi helt enkelt se till att skaffa vänner som vågar säga vad de tycker, när de inte håller med och som vågar gå emot de vi själva tror. Se till att välja vänner som har lite olika åsikter och inställningar till saker och ting. Hur kul det än kan vara att alltid vara rörande överens, är det inte speciellt utvecklande. Omge dig inte med ja-sägare.

När det gäller olika sorters kognitiva biaser rekommenderar jag den här listan. Den är diger, men ack så nyttig. Hjärnan är en lat jävel som gärna (hihi) tar genvägar.