[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row _builder_version=”3.2″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.2″] Jag brukar i regel alltid säga ”det är din planering som suger” till personer som säger att ”det är mycket nu”. Den senaste tiden har jag funderat över anledningar till att känna sig överväldigad, och här är vad jag tänker kring detta. Helhetstänket finns med i det jag erbjuder i min coachning, som du kan läsa mer om här.
Första anledningen – din planering suger
Ja, den som agerar utan att planera kommer inte att veta när hen är klar, hur långt det är kvar eller ens exakt vad som ska uppnås. Dessutom behöver det som motsvarar planering – att lösa uppgiften teoretiskt – göras samtidigt som uppgiften ska göras. Det blir en multitasking i varje steg, något som är ineffektivt.
Andra anledningen – du är ofokuserad
Den som låter sig störas kommer att jobba sämre. Återigen är problemet multitasking. Om du har notiser igång eller låter andra personer störa dig kommer du att jobba sämre. Stäng alla dörrar och våga uppfattas som en trist eller otrevlig person. Uppfostra andra personer hur du vill kommunicera. De första två anledningar till känslan av ”det är mycket nu” kan alltså sammanfattas med ineffektivitet.
Tredje anledningen – för många järn i elden
Det kan faktiskt vara så att du med rätta känner att det är mycket nu. I regel handlar det inte om arbetsbörda i sig, utan om att du gör uppgifter som skiljer sig för mycket åt. Om du är fotograf, smed, lärare och går en kurs i snickeri samtidigt kommer du att känna dig överväldigad. Det är för att din hjärna måste hoppa mellan flera olika områden. Fokus är lösningen. Gör inte bara en sak i taget, gör en sorts sak i taget.
Fjärde anledningen – du glömmer att varva ner
En kropp som inte vilar kommer att bli stressad lättare. Dåligt med sömn, för lite dötid, för tråkigt liv, för lite inspiration – du måste fylla på banken med den valuta som passar för dig. En del gillar ensliga promenader under stjärnorna, en del gillar att umgås med goda vänner. Gör det som får dig avslappnad. Det inkluderar omoraliska övningar.
Femte anledningen – du prokrastinerar
Den som skjuter upp saker kommer till slut att få ett berg av ”att göra”, och det som över tid hade varit enkelt åtgärdat kommer att bli arbetsamt att slutföra. Det här är besläktat med dålig planering. Kom ihåg hur man äter en elefant – en bit i taget.
Sjätte anledningen – du rör dig inte och äter dålig mat
Fysisk hälsa är viktig. Den som sitter på arslet hela dagarna mår sämre, punkt. Då menar jag även mentalt. Ta åtminstone en promenad om dagen. Men hårdare fysisk aktivitet är att rekommendera.
Sjunde anledningen – du oroar dig
Den som har fokus på allt som varit jobbigt tidigare i livet och/eller saker som komma skall, kanske kommer, kanske inte kommer, som sker vid en eventuell katastrof, är fel ute. Genom att lösa problem som du kanske aldrig ställs inför, och problem som är för sent att lösa, slösar du med tid och energi. Dessutom skapar du en känsla av vanmakt och apati. Vi som har ångest brottas ofta med detta. Lösningen finns i punkterna ovan. Den som planerar väl, tänker på sin hälsa och varvar ner kommer att oroa sig mindre. Tror ni att jag är kung på allt detta och sköter mig exemplariskt? Nej, knappast. Alla behöver vi ständigt jobba med dessa olika områden. Ibland kommer svackor, men det är bara att fortsätta köra på. En dag eller vecka som vanskötts betyder inte att vi behöver lägga ner helt. [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]