Personlig effektivitet – tips

Jag får ofta frågan hur personer kan uppnå mer personlig effektivitet med enkla medel. Här kommer ett enkelt tips som gör stor skillnad ifall du implementerar det.

Effektiv och produktiv – inte samma sak

Först vill jag förtydliga en sak: effektivitet och produktivitet är inte samma sak. Det första handlar om att göra något på ett sätt som kräver lite insatser, med maximal effekt. Det andra handlar om detta, plus att det ska hjälpa dig komma närmare ett mål eller verka enligt ett syfte. Att sortera alla gamla LP-skivor i bokstavsordning kan göras effektivt, om det inte var en prioriterad åtgärd är du effektiv – inte produktiv.

Ett enkelt tips för ökad personlig effektivitet

Om vi lägger kravet på produktivitet åt sidan – hur blir man mer effektiv? Det finns faktiskt ett tips jag kan ge, som är enkelt att förklara och enkelt att genomföra. För den som är ostrukturerad och är van att aldrig få saker gjorda, kan detta göra stor skillnad. Jag kallar det för tvåstegsmetoden för produktivitet.

Så här gör du
1. Förbered så långt som möjligt, så att det bara är att göra.
2. Gör.

Driver du med mig?

Nej, jag driver inte med dig. Detta upplägg låter löjligt enkelt, men hjälper dig att uppnå resultat. Det stora problemet med att få saker gjorda är nämligen att en hel del problemlösning sker under ”göra”-fasen, och därför tvingas du hela tiden stanna upp. Du tappar styrfart, glömmer vad som skulle göras och slutligen blir det slarv av alltihop.

Planeringen är hela grejen

För att denna metod ska bli effektiv behöver du vara beredd på att lägga ovanligt mycket tid på planeringsfasen. Detta innebär att du kanske måste rekognosera först, och i princip tänka ut jobbet på plats i vissa fall. För dig som ska bygga en hylla innebär det att lösa delar läggs ut, att du faktiskt kollar att det kan bli en hylla. Att alla delar har rätt längd, att de rätta skruvarna finns och så vidare. Det stannar inte där. Du behöver även kolla så att de rätta verktygen finns. ALLT ska vara redo. När det är dags att göra ska du kunna stänga av hjärnan helt och bara göra. Med avstängd/ljudlös mobil och en ”stör ej”-skylt på dörren.

Det här är bara ett exempel. Troligen har du fantasi nog att omsätta även till ditt område. Om inte, skicka gärna in frågor till mig så ska jag försöka besvara dem på bästa sätt och ge goda råd.