Krångla inte till det

Är fler burar bästa sättet för att skapa frihet? Är fler påminnelser bästa sättet för att bli mer fokuserad? Nej.

Vi som vill vara mer produktiva blir lätt förtjusta i appar, påminnelsesystem och liknande. Men det är viktigt att fråga sig själv om alla dessa manicker och system verkligen förenklar.

Ett aktuellt exempel:
Påminnelser om att meditera blir en stressfaktor i sig. Och meditationens syfte är väl att ta bort stressen?

Exemplet är från en väldigt upptagen person, som verkar vara beroende av ett stort antal olika appar och notiser. Påminnelser, påminnelser, påminnelser. Även om de är satta av ägaren själv, blir det lätt stressigt. Och ofokuserat.

Livet ska vara behagligt att leva. Även de mest upptagna personerna håller förmodligen med, om du påminner dem.

Själv var jag länge förtjust i idén om att låta alla mina tankar bli digitala, så att hjärnan slapp komma ihåg saker. Och jag står fortfarande för den här idén, men det finns grader i helvetet.

Om du blir helt beroende av ett system kommer du att stå handfallen när internet lägger ner, mobilen pajar eller dina papper brinner upp.

Din hjärna finns där, och dess syfte är till stor del att komma ihåg saker. Precis som en muskel behöver den övning för att fungera optimalt. Om det är tre saker du ska köpa i affären kanske du inte behöver skriva upp det i en inköpslista. Träna din mentala muskel ibland.

Korvstoppningsmetoden är inte så tokig av ovan nämnda anledning.

Självfallet är det totalt vansinne att komma ihåg precis allt, och dina projekt ska definitivt sättas i burar. Men var restriktiv. Se till så att det finns en bra balans mellan hjärna och yttre system. Att vara helt utlämnad till yttre omständigheter är aldrig av godo.

Krångla inte till det.