Produktivitet är mer än smarta tips

Min bok om produktivitet växer och ändras, och den är nog faktiskt längre ifrån att bli klar än den var innan jag påbörjade den. Ja, det låter kanske märkligt, men sådan är insikternas väg. Än en gång behöver jag börja om, med ett nytt spår.

Mindset

Den insikt som har kommit till mig på senare tid är att produktivitet inte handlar så mycket om rätt metoder och verktyg, eller hur många ”10 tips på saker miljonärer gör före frukost”-artiklar du har läst. Ja, det sista hade jag väl inte trott för fem år sedan heller, men jag har onekligen varit väldigt fokuserad på verktyg, och senare på metod. Nu är det något annat… mindset.

Osexigt

Sanningen om produktivitet är att det är ett jävligt osexigt ämne. Tråkigt. Torrt. Ännu tråkigare är det att diskutera produktivitet, och jag ska erkänna att effektivitet inte sällan står i opposition mot att ha roligt och njuta av livet. Men när det du ska göra väl är klart, ja då ska du få njuta. Det är ju därför vi ska vara produktiva.

Identitet

Produktivitet är, och detta är vad jag kommit att fokusera på, att vara en produktiv person. Banalt? Ja. Men inte desto mindre kraftfullt. Tänk efter igen. Produktivitet handlar inte om vilka verktyg eller metoder du använder. Produktivitet handlar om den person du ÄR. Det är vem du är som person, din identitet.

Skulptera

Att bli mer produktiv handlar således om att transformeras som människa. Att bli en annan. Att förvandlas från larv till puppa till fjäril. Att bygga sitt mindset. Det tar fenomenalt mycket tid, och handlar inte bara om att träna, träna, träna. Nej, vi behöver skulptera fram oss själva på flera plan, och inte minst känslomässigt och närmast spirituellt (nej, jag har inte fastnat för new age).

Så hur bygger man ett mindset för produktivitet? Det är vad min bok kommer att handla om.