Metoder för ångesthantering

Jag blev idag intervjuad av Sven-Alex Trygg som startat en podd speciellt för/om män, och fick tillfälle att prata om ångest, produktivitet och manlighet. Det slog mig under avsnittet att jag faktiskt har mejslat fram en rätt enkel och gedigen metod.

Del ett handlade om ångesthantering. Jag blev ombedd att ge tre tips till den som har problem med ångest. Dessa kom som ett rinnande vatten, och var:

1 – iskall dusch mot ångest

Chocka kroppen, exempelvis med iskall dusch. På så sätt avbryter du, på ett bryskt sätt, ett pågående tankebabbel. Tankar och kroppsliga upplevelser brukar trigga varandra under ångest. Du känner efter, hittar något konstigt i kroppen (pirr, spänning, smärta) och tankarna blir oroliga. Sedan reagerar kroppen på tankarna, och allt stegras. En stark fysisk chock avbryter det där, och iskallt vatten är ofarligt men effektivt.

2 – skriv ner och bemöt tankarna

Genom att tömma ur hjärnan alla sina farhågor på ett papper kan du börja jobba med dem mer konkret. Skriv ner dem en och en, och ifrågasätt dem sedan. Bemöt dem som om de var sanna. Om du är rädd för att dö, planera ett testamente och lös alla praktiska problem så att det blir så smidigt som möjligt för dina anhöriga. Om det nu är vad du oroar dig för. Lös alla eventuella problem som uppkommer om alla dumheter du funderar över slår in.

3 – utbilda dina närmaste – förebyggande ångesthantering

Inget är så jobbigt för en närstående som att se dig ha ångest, men inte veta vad som ska göras. Känslan av att vara värdelös och handfallen när en viktig person mår dåligt, är knäckande. Ditt jobb är att utbilda dessa människor. Låna en bok eller skicka en länk till något bra på nätet som förklarar så att oförstående/de som inte upplevt ångest själva förstår. Om de blir bra på att förstå, blir de också bra på att hjälpa dig. Win win.

Det jag skrivit och det jag gör hjälper folk, bevisligen. Blir fortfarande rörd när jag läser dessa ord från en mamma (med namn utelämnade):

Tack så mycket för att du skrivit boken Nu dör jag. Jag fick den i brevlådan igår och jag har läst hela boken idag. Boken är precis vad jag behöver för att hjälpa min femtonåriga dotter som drabbats av panikattacker. Svårt som mamma att förstå vad hon går igenom när jag aldrig upplevt detta själv. (…) Din bok hjälper mig att förstå och kommer därigenom att hjälpa henne!

Tips på fler källor

Bortom dessa tre grundläggande stegen har jag fler tips, där sammanfattningen lyder: kroppskännedom, jobba med ditt mindset och ha en planering som ger dig en strukturerad vardag. Jag har redan skrivit en hel del om planering och målsättning, och det där med mindset dyker upp lite här och var. Här är några länkar till sådant jag skrivit om tidigare:

Målsättning

GTD-metoden

Mindset

Vanor, om iskalla duschar med mera